Μπομπότα με ταχίνι: Παλιές συνήθειες της Κατοχής που θα σε βάλουν στο εξώφυλλο του men's health
Θέλεις να γίνεις αυτός που θέλουν οι γυναίκες; Θέλεις να γίνεις εξώφυλλο στο μεγαλύτερο ανδρικό περιοδικό στον κόσμο; Θέλεις παστίτσιο; Στο punchline.gr σου έχουμε τη λύση.
Πώς λοιπόν θα γίνεις εξώφυλλο σε ένα περιοδικό που μιλάει για την αντρική υγεία; Mα γράφοντας για την ανδρική υγεία, βέβαια. Και ποιο είναι το βασικό συστατικό για έναν υγιή άντρα; Η συχνή γυμναστική; To καλό σεξ; Το να δέρνει τη γυναίκα του;
Eίναι όλα τα παραπάνω, αγαπητοί αναγνώστες. Ωστόσο, το κύριο συστατικό για έναν υγιή άντρα είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Αλλά η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι κάτι εύκολο. Θέλει πρόγραμμα, θέλει αυτοσυγκράτηση, θέλει βαρετούς ανθρώπους.
Μα πάνω απ’ όλα, για να βρεις το ερέθισμα για μια υγιεινή διατροφή, πρέπει να ξέρεις που να ψάξεις. Σε κοινωνίες ισορροπημένες. Σε κοινωνίες που έχουν λύσει τα βασικά τους προβλήματα κι ασχολούνται με τα δευτερεύοντα. Γι’ αυτό κι επιλέξαμε την κατοχική Ελλάδα.
Μια κοινωνία στην ακμή της. Μια κοινωνία που έσφυζε από ζωή και θεάματα. Μπορούσες να βρεις ζωή στα πιο απίθανα μέρη. Σε σκοπευτήρια, σε κάδους σκουπιδιών, στο στύλο της σημαίας της Ακρόπολης. Αλλά και θεάματα. Εκτελέσεις, συσσίτια, γεφύρια που ανατινάζονταν.
Kαι τι έτρωγαν οι καλοζωισμένοι κάτοικοι εκείνης της κοινωνίας; Οι bon viveurs του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου; Μα φυσικά μπομπότα. Ο χυλός από καλαμποκάλευρο που έκανε θραύση στα κοσμικά σαλόνια και τα χλιδάτα ρεστοράν της εποχής.
Στα χέρια μας έφτασε μια σύγχρονη συνταγή αυτής της γκουρμεδιάς, την οποία παραθέτουμε αυτούσια. Έχουμε προσθέσει κάποιες τροποποιήσεις, ώστε να πλησιάσουμε το αυθεντικό Katohi experience.
Yλικά:
500 γραμμάρια καλαμποκάλευρο: Τότε το χρησιμοποιούσαν γιατί ήταν το μοναδικό αλεύρι που υπήρχε σε αφθονία. Εμείς, όμως, προτείνουμε τις παρακάτω εναλλακτικές: Αλεύρι από κουνουπίδι, αλεύρι από μπανάνες και φυσικά ασβέστης που έχει σχεδόν το ίδιο χρώμα και είναι λίγο πιο νόστιμος.
500 γραμμάρια αλεύρι σταρένιο: Δεν υπήρχε στην κατοχή. Δεν μπαίνει στη συνταγή μας.
Μαγιά νωπή: Σίγουρα δεν υπήρχε στην κατοχή αλλά ακόμα κι αν υπήρχε, χρησιμεύει στο να δίνει γεύση, άρωμα και να φουσκώνει το ψωμί. Πράγματα εντελώς άχρηστα, όταν οι κύριες έγνοιες σου είναι ποιον συγγενή σου θα συλλάβουν αύριο, αν θα έχει αρκετό φαγητό στο συσσίτιο, πόσο κόσμο χωράει ο Μελιγαλάς.
1/2 λίτρο ζεστό νερό: Το ζεσταίνουμε και το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο. Για την μπομπότα, χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό βρύσης.
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι: Το αλάτι είναι η κοκαΐνη των φτωχών. Νοστιμαίνει το φαΐ και δεν ανοίγει πληγές στη μύτη. Θέλεις να μείνεις για πάντα ο μίζερος, μέτριος τύπος της διπλανής πόρτας; Tότε βάλε αλάτι. Αν όμως, αγαπητέ αναγνώστη, πιστεύεις ότι προορίζεσαι για μεγάλα πράγματα, όπως πρωθυπουργός, εξώφυλλο στο men’s health ή παρουσιαστής στο survivor, τότε 2 κουταλάκια κοκαΐνη είναι ότι πρέπει για σένα.
1 κουταλάκι σούπας μέλι: Μέλι έβγαζε κι ο Κουφοντίνας. Αν επιθυμείς να καταλήξεις τρομοκράτης, ομοφυλόφιλος ή, ακόμα χειρότερα, φλώρος τότε ναι, βάλε τα γλυκά στη διατροφή σου. Αν όμως θέλεις να είσαι παράδειγμα αρσενικού κατάλληλο για το εξώφυλλο του men’s health, κράτα τα γλυκά μόνο για να τα τρατάρεις στην κοπέλα σου και μείνε μακριά από τέτοιες αδύναμες απολαύσεις.
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού: Αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όταν δεν υπάρχει αφθονία εκμεταλλεύεσαι οτιδήποτε φαινομενικά άχρηστο. Τις φλούδες των φρούτων για τη γεύση τους, τα αποφάγια για λίπασμα, τους ταγματασφαλίτες για το λίπος τους.
1 φλιτζάνι ταχίνι: Θρεπτικό, υγιεινό και άγευστο. Σαν την κατοχή. Αναπόσπαστο κομμάτι της συνταγής μας.
Οδηγίες παρασκευής: Φρόντισε να είναι Παρασκευή. Αλλιώς οι οδηγίες αλλάζουν. Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το καλαμποκάλευρο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Κάπου εκεί θυμόμαστε ότι είμαστε στην Κατοχή. Αιτωλοακαρνανίας. Κάτι που σημαίνει ότι είμαστε πεινασμένοι και κουρασμένοι. Σνιφάρουμε το ένα κουταλάκι του γλυκού κοκαϊνη. Γιατρεύει και τα δύο. Στη συνέχεια, περιχύνουμε τα υλικά με χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε. Πλάθουμε και πατάμε τη ζύμη που έχει δημιουργηθεί με τις παλάμες μας για να απλωθεί ομοιόμορφα. Μ’ ένα κονσερβοκούτι που δεν σκούριασε ακόμα, χαράσσουμε το ψωμί τριγύρω, φτιάχνοντας το σήμα του δρεπανιού. Το αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του και ψήνουμε σε θερμοκρασία μισού βαθμού Άουσβιτς για 30 λεπτά. Σνιφάρουμε και το δεύτερο κουταλάκι του γλυκού κοκα̈́ϊνη για να αντέξουμε την αναμονή.
Αφού περάσει το μισάωρο, βγάζουμε την μπομπότα απ’ τον φούρνο. Δοκιμάζουμε. Είναι άνοστη. Θυμόμαστε ότι δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ακόμα το ταχίνι. Το αλείφουμε πάνω στην μπομπότα. Ξαναδοκιμάζουμε. Είναι άνοστη. Βγάζουμε μια selfie μαζί της. Και την πουλάμε σε αξία δεκαπλάσια από την τιμή της σε κάποιον πεινασμένο. Γιατί αυτή η χώρα έχει και μια ιστορία. Ας την τιμήσουμε!