Punchline.gr

View Original

Πως να ΜΗΝ επιβιώσεις πολιτική συζήτηση με το σόι σου

Ως πρώην κάτοικος Σερρών, έχω μάθει να αποφεύγω πολιτικές συζητήσεις με ανθρώπους, διότι στην χειρότερη καταλήγουν με εμένα αποκληρωμένο και κάποιον νεκρό, και στην καλύτερη των περιπτώσεων με εμένα να τρέχω στους δρόμους βρίζοντας τον αέρα σαν τον τρελό του χωριού.

Παρά τις γνώσεις κι εμπειρίες μου από αυτόν τον φανταστικό βαλτότοπο που κάποιοι επιμένουν να ονομάζουν πόλη, σχεδόν πάντα πέφτω στην παγίδα της “πολιτικής” συζήτησης με το σόι μου. Έχουν αυτό το ταλέντο να πραγματοποιούν ελιγμούς και διαφορετικές ερωτήσεις τύπου “τι κάνεις;”, “πως είσαι;”, “τα νοσοκομεία μας έχουν παρακμάσει, τι πιστεύεις γι’ αυτό;”. 

Γενικά, για τους μη ενταγμένους, το μυστικό του βάλτου είναι πως εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε βασιλιά, θα έχουμε δεξιά. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το μότο της βορείου Ελλάδος. 

Διαθέτοντας τόση εμπειρία στο ζήτημα, αποφάσισα να καταγράψω τις γνώσεις μου για τις επόμενες γενιές (δηλαδή αυτούς που δεν θα έχουν νερό ή οξυγόνο, γενικά καλή τύχη). Οι γνώσεις μου καταγράφονται σε έναν οδηγό ΜΗ επιβίωσης πολιτικών συζητήσεων με το σόι σου. 

Κανόνας #1

Επισκέψου την πόλη που μεγάλωσες, ειδικά αν αυτή βρίσκεται σε βόρεια Ελλάδα και έχει ιστορικό πολιτικής οικογενειοκρατίας. Σίγουρα θα το μετανιώσεις και θα θέλεις να φύγεις αμέσως, αλλά πρέπει να αντέξεις και να το υποστείς, διότι τι είναι η ζωή χωρίς λίγη αυτοκαταστροφή; 

Κανόνας #2

Επισκέψου την πόλη σου σε προεκλογική περίοδο. Τι μπορεί να πάει λάθος; Ε; Τι; Τι; Όλα, ναι! 

Κανόνας #3

Πρέπει να απαντάς σε κάθε ερώτηση και να μην προσποιείσαι ότι δεν άκουσες. Πρέπει να εκμεταλλεύεσαι κάθε έναυσμα για συζήτηση είτε αυτό είναι πως τρώτε σούπα για 3η μέρα σερί, είτε πως το σπίτι σας έχει παντού φυλλάδια της Νέας Δημοκρατίας. Ξεκίνα διαλόγους με το άχαστο “πως τα βλέπεις τα πράγαμτα;” ή το πάντα εμπιστεύσιμο “ξανακατεβαίνει αυτός στις εκλογές, ε;”. Αυτό που ακολουθεί μετά εννοείται πως είναι ένας πολιτισμένος, πολιτικός διάλογος με πυρήνα τα επιχειρήματα και τον σεβασμό στις πεποιθήσεις του άλλου. 

Κανόνας #4

Χρησιμοποίησε σωστά τα επιχειρήματά σου, επικαλούμενος αιώνες αποδείξεων, ερευνών και παραδειγμάτων, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στους συνομιλητές σου να απαντήσουν με ένα “ε δεν ξέρω από αυτά τώρα…” ή ένα “θεωρητικό είναι αυτό που λες” ή το προσωπικό μου αγαπημένο “μαζί τα φάγαμε”. 

Κανόνας #5 

Μην λήξεις την συζήτηση εκεί που νομίζεις ότι δεν υπάρχει λόγος να συνομιλείς πολιτικά με άτομα που παρακολουθούν ΣΚΑΙ non ironically. Όχι. Πρέπει να επιμείνεις, διότι υπάρχει φως στο τούνελ. Απλώς το φως είναι ένα τρένο χωρίς μέτρα ασφαλείας και έρχεται κατά πάνω σου. 

Εκεί που η νύχτα μοιάζει πιο σκοτεινή, ρώτα τι θα ψηφίσουν, ενώ παράλληλα παίρνεις αγκαλιά ένα λούτρινο αρκουδάκι, ώστε να έχεις κάτι να σκοτώνεις όσο ακούς την απάντηση “αυτόν τον ξέρω από παιδάκι και είναι το ίδιο καλό παιδί μέχρι και σήμερα, δεν έχει αλλάξει καθόλου”, γνωρίζοντας πως αυτό το “καλό παιδί” κατεβαίνει με κόμμα που θα ιδιοτικοποιήσει μέχρι και το αιδοίο της μητρός σου.

Κανόνας #6 

Μετά το δεύτερο “προσωπική ευθύνη” και το τρίτο “χωρίς τις ιδέες των επιχειρηματιών, πως θα είχαμε δουλειά εμείς;” που έχεις ακούσει, ανέβασε τους τόνους, αναφερόμενος σε ουσιώδεις, πολιτικές θέσεις και συστημικά προβλήματα, ώστε να δώσεις ευκαιρία στους good listeners που έχεις για συνομιλητές να απαντήσουν με το “έχεις πολύ λάθος ιδέες”. 

Κανόνας #7 

Αν νιώθεις την ανάγκη να φύγεις τρέχοντας μέσα από την μπαλκονόπορτα, να κοπανήσεις κεφαλιά το ντουβάρι και να φωνάζεις “γαμώ το σπίτι μου γαμώ, που να πέσει μετεωρίτης στο κεφάλι μας προχθές και να μην γεννηθώ”, κάντο. Είπαμε, άνθρωπος είσαι. Πόσο να αντέξεις κι εσύ; 

Κανόνας #8 

Την επόμενη μέρα μην φύγεις από την πόλη που τόσο πολύ αγαπάς. Κάθισε λίγο ακόμα να σε δουν να σε καμαρώσουν και να σε βασανίσουν, δημιουργώντας σου τύψεις για το χθεσινό σου ξέσπασμα. Άλλωστε, δεν έχεις λίγη ανάγκη να ακούσεις καλά λόγια όπως “εσείς οι νέοι δεν ακούτε, νομίζετε πως τα ξέρετε όλα”, “πολλά νεύρα, ε; Σιγά, δεν χαλάνε οι φιλίες για τα κόμματα”, “πως κάνεις έτσι; Δεν είπαμε και κάτι”. 

Κανόνας #9 

Αν είσαι ακόμα ζωντανός, φύγε. Με τα πόδια. Αν δεν είσαι ζωντανός, φύγε κάνοντας hover.