Βρες μας από εκεί που ανεβάζεις selfie

Πως να αποφύγετε τα ερωτικά καλέσματα της κολλητής της γιαγιάς σας.

Πως να αποφύγετε τα ερωτικά καλέσματα της κολλητής της γιαγιάς σας.

Από αρχαιοτάτων χρόνων, οι κοινωνίες των αυστραλοπιθήκων προόδευαν υπό την ώθηση των νέων μελών τους, ενώ οι ηλικιωμένοι έμεναν πίσω για να πεθάνουν. Βέβαια, τότε θεωρούσουν ηλικιωμένος όταν περνούσες τα 12. Όμως, μπορούσες να κυκλοφορείς γυμνός και να τον παίζεις, διατηρώντας eye contact με τη μάνα σου. Κάτι κερδίζεις, κάτι χάνεις.

Όλα άλλαξαν, όταν μία αυστραλοπίθηκος με λευκή χαίτη, χρυσό σταυρουδάκι και πρεσβυωπία προσέφερε ένα μήλο σε έναν νεότερο αυστραλοπίθηκο, ψιθυρίζοντάς του:

“Πάρε να κεράσεις τους φίλους σου”.

Μερικά χρόνια αργότερα, η σχέση είχε πια παγιωθεί. Ο ρόλος της γιαγιάς είχε πια δημιουργηθεί. Και το χαρτζιλίκι αποτελούσε πλέον έναν παγιωμένο θεσμό, που κρατούσε εν ζωή τα άχρηστα μέλη της φυλής.

Ήταν Κυριακή μεσημέρι, όταν πέρασα το κατώφλι του σπιτιού της μητέρας της μάνας μου. Η οσμή της σπανακόπιτας κοπάνησε τα ρουθούνια μου σαν δακρυγόνο μικροτσούτσουνου ματατζή. Συγγνώμη για τον πλεονασμό. Σαν δακρυγόνο ματατζή. Ακούγοντας την φωνή της γιαγιάς μου, αισθάνθηκα σα να πήρα τρία κιλά.

“Καλέ, εσύ έρεψες”, μου είπε η καλοκάγαθη γριούλα και με έσυρε στην κουζίνα να με τρατάρει για να καρδαμώσω.

Ο βωμός των παιδικών μου αναμνήσεων παρέμενε απαράλλαχτος. Μίξη οσμών, γεύσεων και διακόσμησης 5 ηπείρων και 7 θαλασσών. Σπανακόπιτες, φασολάδα και μπακλαβάς. Πλακάκια με ρόμβους, κουζίνα Siemens, εικόνες οσίων, αγίων και χρυσό αγαλματίδιο του Βούδα κάτω από σχολικό ημερολόγιο με φωτογραφίες μου από όταν ήμουν 6. Ένα δωμάτιο αφιερωμένο σε εμένα και την εκπλήρωση των κοιλιόδουλων ονείρων μου.

Έχοντας ήδη χώσει μισό ταψί μπακλαβά στο στόμα και με τις υπόλοιπες αισθήσεις μου να υπολειτουργούν, δεν παρατήρησα την απειλή που στην γειτονική καρέκλα. Εκεί, περιμένοντας καρτερικά, καθόταν η κολλητή της γιαγιάς μου. Η Τασία.

Εβδομηντάρα, μαυροφορεμένη, με 2 χρυσά δόντια. Κοπτήρες. Στόλιζε τους εφιάλτες μου από τότε που ήμουν 2. Η πρώτη μου ανάμνηση περιλαμβάνει το δεξί, χρυσό της δόντι να με τυφλώνει, ενώ ήμουν στο παιδικό μου καροτσάκι και χάιδευε το αφράτο, τσουρεκωτό μπούτι μου.

“Γεια σου, Βασιλάκη. Ομόρφυνες”, είπε με αυτήν την χαρακτηριστική φωνή που γαργάλισε τα μιτοχόνδριά μου.

Προσποιήθηκα ότι δε μπορούσα να καταπιώ τον μπακλαβά, ώστε να αποφύγω να απαντήσω. Λάθος τακτική. Η γιαγιά μου με έλουσε με 2 κανάτες νερό για να με σώσει, και η Τασία με κοπάνησε στην πλάτη με τα μυτερά νύχια της σα να προσπαθούσε να ξεθάψει τον άντρα της.

“Ματιασμένος θα είσαι, αγόρι μου”, είπε η γιαγιά μου, έχοντας ήδη κατεβάσει το “ξεμάτιασμα kit 2000” από το ντουλάπι.

“Καμιά σακαφιόρα θα τον μελετάει”, συμπλήρωσε η ανυπότακτη love-maker Τασία.

Τρία χασμουρητά αργότερα, καθόμουν στον καναπέ, εγκλωβισμένος ανάμεσα σε 2 κολυβοκατασκευαστές. Δεξιά, η γιαγιά μου. Αριστερά… Γάμα το. Ξανακοίτα δεξιά.

“Και για πες, Βασιλάκη, καμιά κοπελίτσα έχεις;”

Ήρθε η ώρα να πούμε ψέματα.

“Ναι, εδώ και 6 μήνες. Είμαστε τρελά ερωτευμένοι. Δεν ξεκολλάμε”.

“Αφού η γιαγιά σου μου λέει ότι είσαι μόνος σου”.

Προδοσία. Το ίδιο μου το αίμα…

“Πάντως, η Τασία έχει μία εγγόνα σαν τα κρύα τα νερά”.

“Είναι τόσο υγρή;”

“Τι;”

“Θα ήθελα να την γνωρίσω, λέω”.

“Έλα, πάμε. Είναι στο σπίτι μου και μας περιμένει”, είπε η Τασία και άρπαξε το χέρι μου, τραβώντας με προς το χάος.

Μπράβο, μαλάκα Βασίλη. Έπρεπε να πετάξεις το αστειάκι σου, ηλίθιε. Ήταν όλο μία παγίδα. Είχαν scout report. Ήξεραν τα tendencies και ότι δεν τελειώνεις φάσεις καλά με το αριστερό. Σου έταξαν λίγο μπακλαβά και ένα punchline και λύγισες. Έτσι είναι άμα παίζεις σε ανώτερες κατηγορίες. Έχουν εμπειρία οι παίκτες. Ωριμότητα. Δεν ορμάνε με την πρώτη αναφορά στο υγρό στοιχείο.

Ανήμπορος να αρνηθώ και διατηρώντας δακρυσμένη, οπτική επαφή με την γιαγιά μου, βγήκα από το σπίτι. Τελικά, η Τασία είχε πλάνο. Όχι μόνο ήταν κολλητή της γιαγιάς μου, αλλά έμενε και δίπλα, ο γύπας. Με έσυρε στην φωλιά της και σφράγισε την καταπακτή πίσω της. Ω, τι έκπληξη! Δε με περίμενε καμία, υγρή εγγονή. Το μόνο που με περίμενε ήταν η αναπόφευκτη ολοκλήρωση του σχεδίου που ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν.

Πως να αποφύγετε τα ερωτικά καλέσματα της κολλητής της γιαγιάς σας; Μην έχετε γιαγιά. Αν έχετε, διακόψτε κάθε σχέση μαζί της. Αρνηθείτε χρήματα, φαγητά και πείτε της πως λατρεύετε τον σατανά. Μην επιχειρείτε αστεία. Το χιούμορ ανήκει στις παρέες σας. Όχι στο νεκροτομείο. Ή απλώς αφεθείτε στο κάλεσμα της μοίρας και απολαύστε τις πρωτόγνωρες κινήσεις της έμπειρης Τασίας.

Πόσες κάρτες μνήμης χρειάζονται για να αποθηκεύσεις την αποτυχία σου;

Πόσες κάρτες μνήμης χρειάζονται για να αποθηκεύσεις την αποτυχία σου;

Το ταβάνι κι εγώ. Μία πλατωνική σχέση με επίκεντρο τη μοναξιά.

Το ταβάνι κι εγώ. Μία πλατωνική σχέση με επίκεντρο τη μοναξιά.