Βρες μας από εκεί που ανεβάζεις selfie

Αρχαιολογία & Επιτραπέζια: Η κατάρρευση του Βυζαντίου

Αρχαιολογία & Επιτραπέζια: Η κατάρρευση του Βυζαντίου

Γειά σου, αυτό είναι ένα άρθρο. Ξέρω όμως τι θα με ρωτήσεις. Πως κατέρρευσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία; Εδώ έρχομαι εγώ να σε απαντήσω. Έφτασα, άνοιξε λίγο, μη χτυπήσω κουδούνι και αναστατωθεί το σκυλί. 

Πρώτος λόγος είναι ότι οι Βυζαντινοί δεν ήταν καλοί στο Risk. Από τη μάχη του Ματζικέρτ τον 11ο αιώνα (φυσικά και ξέρω μόνο στο περίπου την  ημερομηνία, τι περίμενες;) και έπειτα έχασαν σταδιακά όλη την Ασία, η οποία δίνει +7 στρατιώτες σε κάθε γύρο, οπότε ήταν εύκολο για τους Σελτζούκους να τους πάρουν φαλάγγι. Προσωπική μου άποψη, ως  μη ιστορικός και άχρηστος στο Risk, είναι ότι έπρεπε να θυσιάσουν την Ασία και να πάρουν την Αφρική. Δίνει μόλις +3, αλλά από το τίποτα καλή και η Παναγιώταινα. 

Δεύτερος λόγος είναι η οικονομική κατάρρευση, ειδικά μετά την απώλεια της Μικράς Ασίας. Λογικό, έτσι; Οι μαλάκες έχασαν την Μικράς Ασία. Αν δεν μπορείς να κρατήσεις τη Τούμπα, πως  θες να λέγεσαι αυτοκρατορία; Είπε ο Σ.Φ Βυζαντίου «θέλουμε την Μικρά Ασία», απάντησε η  Θύρα 4 «όχι» και κάπως έτσι ξεκίνησε η μεγάλη μάχη της Λαμπράκη, όπου οι Βυζαντινοί έβαλαν τα πόδια στον ώμο και υποχώρησαν πανηγυρικά. 

Τρίτος λόγος είναι η παραχώρηση προνομίων σε Βενετούς και Γενουάτες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παρακμή του εμπορίου. Προφανώς! Τι ακριβώς περίμεναν; Ιταλοί είναι. Το νονό δεν τον έχουν δει. Ούτε εγώ, και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα διοικήσω ποτέ μια αυτοκρατορία. 

Σημασία έχει το να γνωρίζουν οι επόμενες γενιές ότι οι Ιταλοί είναι ύπουλοι. Μιλάμε για κάποιους που έκλεψαν από τους Κινέζους τα μακαρόνια. Μιλάμε για κάποιους που δεν ανέχονται την πίτσα στον ανανά. Ναι, δεν έκανα λάθος. Τυλίγω με πίτσα έναν ολόκληρο ανανά και το τρώω σαν σάντουιτς. 

Επιπροσθέτως (κλασσική λέξη που βάζαμε στην έκθεση Γ’ Λυκείου για να νιώσουμε κουλ), δεν μπορούσε κανένα άλλο χριστιανικό κράτος να βοηθήσει το Βυζάντιο. Δηλαδή, μπορούσε, αλλά τους κάνανε νάζια. Όπως στο τηλέφωνο λες «κλείσε» για να πάρεις την απάντηση «όχι, εσύ κλείσε» λες και ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της γραμμής έπαθε αγκύλωση και είναι πρακτικά αδύνατο να κλείσει. Είπαν οι Βυζαντινοί «θέλουμε βοήθεια» και ο Πάπας απάντησε «τι είσαι;» θέλοντας την απάντηση «το πουτανάκι σου». Έλα όμως που οι Βυζαντινοί είχαν και αυτοί όρεξη για νάζια οπότε για τις επόμενες ώρες η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά και έτσι ο Πάπας αποφάσισε να ρωτήσει «...και δεν με λες, εμείς τελικά έχουμε σχέση ή όχι;» και έτσι οι Βυζαντινοί έκλεισαν το τηλέφωνο γιατί ξες... δεν ήταν σε φάση. 

Τελευταίος μα όχι λιγότερος, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι, λόγος είναι οι εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν. Η κλασική διαμάχη εντός Βυζαντίου αφορούσε την σωστή θέση του κωλόχαρτου. Οι Ίσαυροι -γνωστοί υποστηρικτές του να κοιτάει το κωλόχαρτο από μέσα- προσπάθησαν να το επιβάλλουν στον κόσμο, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία. Το αποτέλεσμα; Χιλιάδες διαδηλωτές τύλιξαν το παλάτι με κωλόχαρτο και έτσι η αυτοκρατορία κόπηκε στα δύο για πάντα, έχοντας ως συνέπεια την κατάρρευσή της.

24 Κείμενα: Γεράματα INC.

24 Κείμενα: Γεράματα INC.

24 Κείμενα: Βοδινό vs Ανθρώπινο Κρέας; Με ποιο να κάνετε έρωτα;

24 Κείμενα: Βοδινό vs Ανθρώπινο Κρέας; Με ποιο να κάνετε έρωτα;